Kulturna baština

Već samo nabrajanje potencijala općine Erdut svjedoči o predodređenosti ovog prostora za kontinentalni turizam: povoljan geoprometni položaj prema glavnim evropskim prometnim koridorima, dvije velike evropske rijeke s plavnim šumama, bogatstvom divljači, ribljim mrijestilištima, lesnim uzvisinama pogodnim za vinogradarstvo, ekološkom sviješću, proizvodnjom zdrave hrane; kulturnim potencijalom u najširem smislu riječi (arheološki nalazi od neolita do srednjeg vijeka, brojni i značajni sakralni objekti, spomenici kulture visoke kategorije, znamenite osobe evropskih i svjetskih razmjera rođene na ovim prostorima), etnološko blago putem kojeg se njeguje i čuva hrvatska, srpska i mađarska tradicija, gastronomska ponuda domaće hrane i pića, te izuzetne prirodne ljepote.

Razvoj kontinentalnog turizma zacrtan je strateškim dokumentima općine Erdut – Programom ukupnog razvoja, Zelenim planom, kao i Strategijom razvoja turizma, te osnivanjem Turističke zajednice općine Erdut. Dobra prezentacija, medijska promocija i suradnja svih sudionika trebali bi doprinijeti raznosvrstnosti i podizanju kvalitete turističke ponude.

Općina Erdut na svom podučju ima najznačajnije marijansko svetište u istočnoj Hrvatskoj – Svetište Gospe od utočišta u Aljmašu, koje godišnje posjeti preko 100 000n hodočasnika. Od sakralnih objekata značajni su Patrijaršijski dvor u Dalju, Manastir uspenja presv. Bogorodice u Dalj Planini, kao i katedralna crkva sv. Dimitrija u Dalju.
U Dalju je i rodna kuća Milutina Milankovića, jednog od najznačajnih svjetskih znanstvenika koji su se bavili planetom Zemljom, čije ime nosi znanstveni i kulturni centar, žarište kulturnog i znanstvenog života u Općini.

U Erdutu su ostaci Srednjovjekovnog grada Erduta, s kraja 15. Stoljeća, značajan spomenik kulture koji će u budućnosti postati posebna turistička atrakcija. Tu je i dvorac Adamović – Csech iz 19. stoljeća, sa starim vinskim podrumom iz 1730. godine.

Erdut je i centar vinarstva, sjedište Erdutske vinarije koja gospodari s preko 500 ha vinograda i največom vinskomm bačvom na svijetu. Enološku ponudu upotpunjuje desetak samostalnih vinara sa širokim vinskim asortimanom.

Općina Erdut leži na 39 km dunavske i 13 km dravske obale. Uz Staru Dravu kod Bijelog Brda, dunavce, bare i ritove raspolažemo bogatim ribljim fondom, biljkama i pticama močvaricama, kvalitetnom divljači…

Izuzetno plodna zemlja, neograničene mogućnsoti proizvodnje zdrave hrane, sustav školskog zadrugarstva u Srednjoj školi Dalj, šest kulturno – umjetničkih društava, održavanje desetak tradicionalnih manifestacija godišnje, revitalizacija starih zanata, prekogranična suradnja…upotpunjuje pregled turističkih potencijala općine Erdut.

Zadnje objavljeno

VINARSKA ZABAVA Degustacija bjelobrdskih vina

“Degustacija bjelobrdskih vina” manifestacija je koja se održava niz godina u Bijelom Brdu u organizaciji SKD „Pr

Pročitajte više
Božićno jahanje u Bijelom Brdu

Povorka konja i konjskih zaprega i ove godine provezla se, drugog dana pravoslavnog Božića, ulicama Bijelog Brda. Bož

Pročitajte više
Općini Erdut odobren je projekt Centar za posjetitelje TIC-a Aljmaš

Projekt je predstavljen i Povjerenstvu za odabir projekata Ministarstva turizma u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je

Pročitajte više
UREĐENO CIKLO TURISTIČKO ODMORIŠTE U DALJU

U Dalju je uređeno odmorište za ciklo turiste koje je smješteno neposredno uz vinski muzej Teutoburgium. Odmorište j

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut