Osvrt na 5 Regionalnu smotru folklora Bosanska Krupa

DSCN1305

Srpsko kulturno-umjetničko društvo „BRANKO RADIČEVIĆ“ Dalj i Mađarsko kulturno-umjetničko društvo „ŠANDOR PETEFI“ Dalj-planina  07. 09. 2013.g.  sudjelovali su  na 5. Regionalnoj smotri folklora u Bosanskoj Krupi. Osim što su svojim koreografijama u revijalnom dijelu programa prikazali dio svog kulturnog naslijeđa bili su i promoteri Turističke zajednice općine Erdut te su na zajedničkom štandu posjetioci mogli uživati u erdutskim vinima, proizvodima od daljske jagode, ručnim radovima s područja općine Erdut i slično.   Krupljanima su se još predstavili KUD  „Drenjci“ Drenje, KUD „Slavonija“ Đurđanci, Centar za njegovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ iz Kragujevca te KUD-ovi „Sehara“ iz Bihaća i „Mladost“ iz Bosanske Otoke.

SKUD „Branko Radičević“ Dalj  po drugi put sudionik je ove tradicionalne Smotre.

Organizacija same Smotre bila je na nivou kakav ovakva jedna manifestacija i zaslužuje. Defile društava kroz grad do zidina starog grada „Pset“ predstavljao je priču za sebe. Šarenilo boja, zvukova… Zajednička fotografija svih društava na zidinama starog grada odakle se pruža zadivljujući pogled na grad i rijeku Unu ostavlja bez daha – slika je za pamćenje. Zastave svih nacionalnosti dokaz su da kultura spaja.

Manifestacija je bila dobro posjećena, a iz programa i koreografija kojima su se učesnici iz Bosne, Hrvatske i Srbije predstavili vidljivo je da su društva izuzetno kvalitetna.

Nešto više o društvima moglo se saznati na okruglim stolovima koje su KUD domaćin „Grmeč“ iz Bosanske Krupe uspješno organizirali. Uz opuštenu atmosferu predstavnici KUD-ova i turističkih zajednica svoga kraja razmjenili su iskustva , a dogovorena je i buduća saradnja među društvima.

Zadnje objavljeno

UREĐENO CIKLO TURISTIČKO ODMORIŠTE U DALJU

U Dalju je uređeno odmorište za ciklo turiste koje je smješteno neposredno uz vinski muzej Teutoburgium. Odmorište j

Pročitajte više
REALIZIRAN PROJEKT TURISTIČKA SIGNALIZACIJA U NASELJIMA NA PODRUČJU OPĆINE ERDUT

Turistička zajednica općine Erdut realizira tri projekta odobrena od strane Hrvatske turističke zajednice. Jedan od p

Pročitajte više
PORC LRA ERDUT PROVEO JE EDUKACIJE U SKLOPU PROJEKTA „ZNANJEM, EDUKACIJOM I VJEŠTINAMA DO TURISTIČKOG RAZVOJA U OPĆINI ERDUT“

U Aljmašu 04.11. i u Erdutu 09.11.2016. održane su edukativne radionice iz projekta „Znanjem, edukacijom i vještina

Pročitajte više
Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada

Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada Upitnik za izlagače

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut