ALJMAŠKA RIBARSKA NOĆ ČETVRTU GODINU ZAREDOM

Da će na Aljmaškoj ribarskoj noći u subotu biti odlično znalo se još prije godinu dana na prethodnoj manifestaciji pod nazivom Ples šarana i škarpine, a to je potvrdilo i nekoliko tisuća ovogodišnjih posjetitelja željnih dobre zabave, jela i opuštanja.

Još s početka “aljmaškog surduka” – početka padine prema tom dunavskom selu osjetili su se pomiješani mirisi šarana, soma, brancina, orada… koje su pripremali kuhari za goste koji su pristizali sa svih strana – Našica, Osijeka, Vukovara, Baranje…, a bilo je onih koji su čak i iz Kanade potegnuli do Hrvatske kako bi uskladili godišnji odmor s danom održavanja Aljmaške ribarske noći.

Naime, Bob Baich aljmaškog je podrijetla, kaže predsjenik Vijeća Mjesnog odbora Aljmaš Ivica Stanković, i bio je na sve četiri Aljmaške ribarske noći. “Bobu je djed podrijetlom iz Aljmaša, a slučajno se zatekao u Aljmašu kada smo prvi put ovom manifestacijom spojili panonsku i jadransku Hrvatsku i do sada nije promašio ni jednu. Ne govori hrvatski, ali očaran je mjestom odakle su mu korijeni pa uvijek “napikira” svoj dolazak na ribarsku noć u Aljmaš”, kaže Stanković.

Dobar okus morske i riječne ribe namirisao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, inače aljmaški zet, koji je iskoristio posjet Osijeku da se nađe i sa starim prijateljima Stankovićem i ostalim Aljmašanima koje je počastio za rođenje sina i za svoj rođendan. Aljmašanima su se u veselici pridružili i donačelnik Erduta Dario Vulić, dožupan Dragan Vulin, a bilo je i drugih viđenijih osoba iz javnog života čija su se lica mogla razabrati među prepunim središtem Aljmaša.

Aljmašani su zadovoljni što ih je poslužilo vrijeme, a Općina Erdut pobrinula se ‘pošpricati’ komarce tako da su se svi mogli neometano prepustiti čarima jela koje su spravljali aljmaški alasi i dvanaest jadranskih ribara. Zanimljivo je kako su se tražili stolac i klupa više jer je sve bilo dupke popunjeno, a tražilo se i ribljih specijaliteta koji su se od svježe ribe pekli cijelo predvečerje i noć. Za dobro raspoloženje pobrinuli su se glazbenici Željko Lončarić Žec i tamburaši Ravnice pa su parovi plesali ne samo između štandova udruga koje su prodavale autohtone proizvode nego i ispred prekrasnog rasvjetom obasjanog aljmaškog svetišta. Manifestaciju su organizirali SRK Dunav Aljmaš i MO Aljmaš, bila je pod pokroviteljstvom Županije, Općine Erdut, Turističke zajednice Erdut i medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije.

Zadnje objavljeno

Općinska fišijada 11/11/2017

Kroz mjesne fišijade kojih je bilo 5 prošlo je 103 natjecatelja, utrošeno 725 kg ribe, a pobjednik općinske fišijad

Pročitajte više
Jubilarna 5. Smotra svatovskih zaprega i jahača u Bijelom Brdu

Odlična zabava za ljubitelje tradicije, konja i zaprega bila je u subotu u Bijelom Brdu gdje je Konjogojska udruga Drav

Pročitajte više
Sajam starih običaja i zanata i gužvarijada

Preuzimanje upitnika za izlagače

Pročitajte više
Smotra svatovskih zaprega i jahača

Konjogojska udruga Drava Bijelo Brdo organizira u subotu, 30. rujna jubilarnu, 5. Smotru svatovskih zaprega i jahača Bi

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut