ALJMAŠKA RIBARSKA NOĆ ČETVRTU GODINU ZAREDOM

Novosti

Da će na Aljmaškoj ribarskoj noći u subotu biti odlično znalo se još prije godinu dana na prethodnoj manifestaciji pod nazivom Ples šarana i škarpine, a to je potvrdilo i nekoliko tisuća ovogodišnjih posjetitelja željnih dobre zabave, jela i opuštanja.

Još s početka “aljmaškog surduka” – početka padine prema tom dunavskom selu osjetili su se pomiješani mirisi šarana, soma, brancina, orada… koje su pripremali kuhari za goste koji su pristizali sa svih strana – Našica, Osijeka, Vukovara, Baranje…, a bilo je onih koji su čak i iz Kanade potegnuli do Hrvatske kako bi uskladili godišnji odmor s danom održavanja Aljmaške ribarske noći.

Naime, Bob Baich aljmaškog je podrijetla, kaže predsjenik Vijeća Mjesnog odbora Aljmaš Ivica Stanković, i bio je na sve četiri Aljmaške ribarske noći. “Bobu je djed podrijetlom iz Aljmaša, a slučajno se zatekao u Aljmašu kada smo prvi put ovom manifestacijom spojili panonsku i jadransku Hrvatsku i do sada nije promašio ni jednu. Ne govori hrvatski, ali očaran je mjestom odakle su mu korijeni pa uvijek “napikira” svoj dolazak na ribarsku noć u Aljmaš”, kaže Stanković.

Dobar okus morske i riječne ribe namirisao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, inače aljmaški zet, koji je iskoristio posjet Osijeku da se nađe i sa starim prijateljima Stankovićem i ostalim Aljmašanima koje je počastio za rođenje sina i za svoj rođendan. Aljmašanima su se u veselici pridružili i donačelnik Erduta Dario Vulić, dožupan Dragan Vulin, a bilo je i drugih viđenijih osoba iz javnog života čija su se lica mogla razabrati među prepunim središtem Aljmaša.

Aljmašani su zadovoljni što ih je poslužilo vrijeme, a Općina Erdut pobrinula se ‘pošpricati’ komarce tako da su se svi mogli neometano prepustiti čarima jela koje su spravljali aljmaški alasi i dvanaest jadranskih ribara. Zanimljivo je kako su se tražili stolac i klupa više jer je sve bilo dupke popunjeno, a tražilo se i ribljih specijaliteta koji su se od svježe ribe pekli cijelo predvečerje i noć. Za dobro raspoloženje pobrinuli su se glazbenici Željko Lončarić Žec i tamburaši Ravnice pa su parovi plesali ne samo između štandova udruga koje su prodavale autohtone proizvode nego i ispred prekrasnog rasvjetom obasjanog aljmaškog svetišta. Manifestaciju su organizirali SRK Dunav Aljmaš i MO Aljmaš, bila je pod pokroviteljstvom Županije, Općine Erdut, Turističke zajednice Erdut i medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije.