Dani trešanja Erdut

Pjevalo se i plesalo, a birala se i najljepša djevojka i najveći bećar…

ERDUT – U selu u kojem svaka kuća ima bar jednu trešnju u dvorištu i vinogradu održana je smotra folklora i trešnjijada “Dani trešanja”, tradicionalna manifestacija koja njeguje narodne običaje te multikulturalne sredine, a svečano ju je jučer otvorio osječko-baranjski župan, dr. Vladimir Šišljagić, koji inače podupire rad organizatora smotre tamošnjeg HKUD-a Branko Herceg.

Domaćini su organizirali bogat program uz gastro i drugu ponudu OPG-a s područja općine Erdut, kolače od trešanja i druge domaćinske uratke od tog voća.

Župan je posadio mladicu trešnje ispred erdutskog doma, a Ivana iz HKUD-a najavila je da će na jesen i oni posaditi još nekoliko mladica. Župan je istaknuo kako potiče ovakve manifestacije koje pridosnose razvoju kontinentalnog turizma u kojima županija jako napreduje i prva je po rastu u Hrvatskoj – počevši od ponude vinogradara i vinara, gastroponude, seoskog turizma, nove luke u Batini, Aljmašu… i drugih brojnih projekata i to ne samo u ovom dijelu nego i u ostatku županije, gdje se gotovo podržava svaka aktivnost koja unapređuje ovdašnju ponudu turizma koji je jedna od strateških gospodarskih grana Osječke županije.

Donačelnik Općine Dragan Vulin kazao je kako ova manifestacija pridonosi njegovanju slavonskih običaja i kao takva se pokazala punim pogotkom, čemu je svjedočilo stotine posjetitelja i izvođača od kojih ni jedan nije otišao gladan i žedan.

Barbara Nikolašević, predsjednica HKUD-a, koji je uz Općinu Erdut, TZ Erdut i MO Erdut organizator manifestacije, kaže kako su na bini prodefilirali, uz domaćine i društvo iz Ladimirevaca, romski KUD iz Darde, srpsko kulturno-umjetničko društvo iz Bijelog Brda, mađarski KUD iz Dalj Planine, makedonski KUD iz Osijeka.

“Cilj nam je promocija tolerancije među ljudima jer živimo na prostoru gdje su mješovite narodnosti i želimo našu djecu naučiti da se poštuju međusobno i mislim da je to najbolje kroz kulturu”, smatra Nikolašević.

Održana je i radionica za voćare, ispucavanje koštica trešanja u dalj, skakanje u vreći…

Darko PEJIĆ

Zadnje objavljeno

11. sajam cvijeća i seoskog turizma

Tradicionalni 11. Sajam cvijeća i seoskog turizma održava se 29. Travnja 2017. godine u Dalj planini. Program: Upitnik

Pročitajte više
VINARSKA ZABAVA Degustacija bjelobrdskih vina

“Degustacija bjelobrdskih vina” manifestacija je koja se održava niz godina u Bijelom Brdu u organizaciji SKD „Pr

Pročitajte više
Božićno jahanje u Bijelom Brdu

Povorka konja i konjskih zaprega i ove godine provezla se, drugog dana pravoslavnog Božića, ulicama Bijelog Brda. Bož

Pročitajte više
Općini Erdut odobren je projekt Centar za posjetitelje TIC-a Aljmaš

Projekt je predstavljen i Povjerenstvu za odabir projekata Ministarstva turizma u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut