Dolazak sv. Tri kralja u Betlehem

Tradicionalno, blagdan Bogojavljanja i Sveta tri kralja privukao je najveći broj posjetitelja u Aljmaš, koji su, uz pomoć blagonaklonog vremena, uživali u prikazu dolaska sv. Tri kralja u Betlehem.

Tri aljmaška kralja – Dragutin Trojan, koji je i ponosni djed Ene Trojan, te Mato Andrijanić i Mirko Jurkin, slijedeći zvjezdu repaticu došli su na konjima u Betlehem, te su u šest kućica razgovarali s rimskim legatom koji je vršio popis stanovništva, muškarcima u taverni, djevojkama u keramičarskoj radnji, stolarom, ribarima i tkaljama koje su radile na starinskom tkalačkom stanu. Na kraju ih je zvijezda dovela u štalicu u kojoj su, sakriveni iza magarca i ovčica, bili smješteni Josip, Marija i mali Isus. Svetu obitelj nadahnuto su odglumili Antun i Vesna Trojan, uz pomoć njihove dugo očekivane i željene dvomjesečne kćeri Ene.

Tri su kralja bebu Isusa darivala zlatom za kralja, smirnom za ukop smrtnoga čovjeka, i tamjanom za vječnoga Boga. Nakon darivanja ženska vokalna skupina SEKE, koja je dio KUDa Aljmaš, izvela je nekoliko božićnih pjesama.

Najviše su u programu uživala djeca koja su imala priliku dodirnuti živog magarca i ovce, a oduševljenje je raslo kada bi shvatili da u štalici, na slami, leži dijete a ne plastična lutka.

Premda je dan bio ugodan, temeperatura je bila prilično niska, tako da bi svi vrlo brzo završili u šatoru gdje bi se grijali toplim čajem, odrasli kuhanim vinom, te langošicama. A onda je igra nastavljena na brdu od slame, što je djeci uvijek posebno zadovoljstvo.

Četvrte Žive jaslice u Aljmašu pokazale su kako manifestacija raste na organizacijskoj i sadržajnoj razini što se vidi kroz veći broj posjetitelja koji se duže zadržavaju u Aljmašu, te imaju više mogućnosti za razgledanje i sudjelovanje.

Žive jaslice nastale su kao projekt Agencije lokalne demokracije iz Osijeka koja je nakon dvije godine organiziranja prepustila provedbu KUDu Aljmaš i aljmaškim urdugama. Cijela organizacija, izgradnja kućica, njihovo ukrašavanje, program, gluma i dodatni sadržaji djelo su Aljmašana koji to rade volonterski, s mnogo entuzijazma i ljubavi. Stotinjak Aljmašana, uz potporu Općine Erdut, i ove je godine uspješno izvelo projekt Žive jaslice, a ohrabreni većim brojem posjetitelja koji su zadovoljni napustili Aljmaš, već su počeli praviti planove kako pete Žive jaslice učiniti još boljim i zanimljivijim.

Srdačno,

Kristina Babić

Simfonija d.o.o.

Zadnje objavljeno

Šaran i škarpina ponovno spojili Slavoniju i Dalmaciju

Na Ribarskoj se noći u izvrsnoj organizaciji SRD-a “Dunav” sa subote na nedjelju u Aljmašu gostilo i zabavljalo ne

Pročitajte više
Ribarska noć 17. lipnja u Aljmašu

U Aljmašu se pripremaju za tradicionalnu Aljmašku ribarsku noć u organizaciji Sportskog ribolovnog kluba „Dunav“

Pročitajte više
Dani trešanja 2017. godine

Dane trešanja, osme po redu u Erdutu, otvorila je državna tajnica Ministarstva turizma Snježana Brzica, a nazočan je

Pročitajte više
Dani trešanja Erdut 2017. godine

Dani trešanja u Erdutu tradiocioanlo se održavaju u Erdutu 03.06.2017. godine. Uz bogat i zanimljiv program posjetite

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut