DRUGA RIBARSKA NOĆ U ALJMAŠU

Novosti

Aljmaš je 22. lipnja ponovno pokazao da je perjanica kontinentalnog turizma u općini Erdut, ali i široj okolici.

Aljmaškom ribarskom noći, koja se održala drugi put pod imenom Drugi ples šarana i škarpine, privukli su brojne goste željne dobrog raspoloženja i ukusne ribe.

Naime, Aljmašani su ovom uličnom manifestacijom, zbog koje je cijelo selo mirisalo na pečenu i kuhanu ribu, ponovno povezali zelenu i plavu Hrvatsku, odnosno Slavoniju i Dalmaciju. Slavonci su se tako pobrinuli za dunavske specijalitete, a Dalmatinci – gosti iz župe Marije pomoćnice iz Splita – za specijalitete od morske ribe i ostalih plodova mora. Organizatori Aljmaške ribarske noći bili su Turistička zajednica Općine Erdut, Mjesni odbor Aljmaš i SRK Dunav Aljmaš, a manifestaciju je otvorio dožupan osječko-baranjski Dragan Vulin.

Gosti s mora, uz nastup domaćih KUD-ova, posjetiteljima su se također predstavili kulturno-zabavnim programom, točnije klapskim pjesmama. Tako su, kaže Ivica Stanković, predsjednik Mjesnog odbora Aljmaš, u zabavnom dijelu nastupili i tamburaški sastav Ravnica te klapa Čikat s Lošinja…

– Vrlo nam je drago što smo uspjeli i ovaj put napraviti odlično raspoloženje i predstaviti se kako gostima iz Dalmacije tako i gostima iz regije koji su došli uživati u riječnim i morskim specijalitetima. Kako je bilo prosudili su svi oni koji su napunili cijelo središte sela – od konobe Zeko do svetišta, sve je bilo krcato ljudima željnih dobre hrane, veselja, pjesme… Plesalo se i jelo gotovo na svakom četvornom metru središta sela. Drago nam je što nas je posjetio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je inače aljmaški zet pa je svratio, odmah s putovanja sa sastanka s gospodarstvenicima iz Rusije, i to baš na svoj rođendan. S veselice nitko nije otišao ni gladan ni žedan jer se sve nudilo po popularnim cijenama kako bi svi bili zadovoljni. Cilj nam je povećati i prezentirati naše turističke potencijale, a ne zaraditi jedanput pa onda više ne organizirati ovakvu manifestaciju kakva, pokazalo se i ovaj put, nedostaje ljudima u ovim teškim vremenima. Što da vam kažem – pojelo se najmanje tonu ribe, ispričao nam je prezadovoljni Stanković, dodajući još jedan kuriozitet – na proslavu je, kada je čuo da se organizira, stigao i Bob Baić čak iz Kanade, koji ima pradjedovske korijene iz Aljmaša.

Inače, goste iz Dalmacije su Aljmašani tijekom trodnevnog boravka proveli selom kako bi posjetili križni put, Lipu, svetište, ali i druga mjesta u okolici. Posjetitelji Aljmaške ribarske noći imali su prigodu i kupiti si ponešto sa štandova na kojima su svoju ponudu prezentirali OPG–ovi, obrtnici i udruge s područja općine Erdut i gosti iz Splita.

Galerija slika

[nggallery id=2]