Mali vinari i vinogradari s vinotekom Teutoburgium označili su kraj berbe u Erdutu

Novosti

Mali vinari i vinogradari u suradnji s vinotekom Teutoburgium Dalj označili su kraj berbe u Erdutu, kaže Barbara Nikolašević iz te daljske vinoteke.

Iako je ova godina za većinu vinara i  vinogradara bila iznimno teška, a urod znatno slabije kvalitete i umanjenog prinosa, vina u Erdutu ipak neće nedostajati. Trebalo je uložiti mnogo više rada i truda oko proizvodnje grožđa, a i samo njegovanje vina od berbe, muljanja i ostatka aktivnosti proizvodnog procesa zahtijeva mnogo više pažnje nego kad je godina “dobra” za vino. No, erdutski se vinari ne žale, navikli su na težak i uporan rad u vinogradu, priča Nikolašević.

Vinoteka Teutoburgium u suradnji sa svojim vinarima ulaže veliki trud u promociju svog vinogorja i vinskih cesta kao jedne od ljepših turističkih destinacija u Slavoniji.

– Vina su samo dio naše turističke priče i promocije atraktivne destinacije kontinentalne Hrvatske. Općina Erdut obiluje zanimljivim i atraktivnim sadržajima koje treba svakako posjetiti, nadaleko poznato marijansko svetišete u Aljmašu, rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju, stari grad (kulu), najveću na svijetu drvenu bačvu koja je u upotrebi u Vinariji Erdut, te jednu od ljepših šetnica, odnosno poučne staze u Erdutu. Uz sve te prirodne i povijesne znamenitosti bogata je ponuda i slavonskih specijaliteta i naravno vina za sve vinoljupce. U erdutskom vinogorju možete pronaći devet registriranih vinara koji sa ljubavlju pripremaju svoja vina, svaki vinar ima u svom vinu svoj prepoznatljivi potpis, te ako se odlučite doći, morate ih običi sve, svaki od njih je poseban i drukčiji, kaže  Barbara Nikolašević.

Dodaje kako su kraj berbe obilježili čašćenjem u vinogradima, ali i druženjem u vinoteci.