Obilježen Dan Dunava u Dalju

Novosti

U Kulturnom i znanstvenom centru Milutin Milanković u Dalju 29. lipnja održana je manifestacija u povodu Dana Dunava, druge najveće europske rijeke, pod nazivom “36 kilometara dunavsklih priča”.

Ovih 36 kilometra, kako su domaćini rekli, predstavlja duljinu dunavske obale općine Erdut. Osječko-baranjski župan dr.sc. Vladimir Šišljagić je s dožupanom Jovanom Jelićem, nazočio manifestaciji i pri tome razgledao stalni izložbeni postav u rodnoj kući jednog od najvećih svjetskih klimatologa Milutina Milankovića i razgovarao s ravnateljem KZC-a Milutin Milanković Đorđem Nešićem i načelnikom Općine Erdut Jugoslavom Vesićem koji podržava projekt brendiranja KZC-a i Dalja jer žele da to postane središte u koje će dolaziti svjetski stručnjaci ali i učenici i studenti na stručne ekskurzije u Svemirsku sobu ali i planetarij jer će modeli planeta Sunčevog sustava biti razmješteni po cijelom Dalju i uz Dunav.

Ravnatelj Nešić kaže kako su gosti mogli poslušati priču “Od Crne šume do Crnog mora” – priču o Dunavu i Milutin Milanković o Dunavu. Otvorena je i izložba fotografija “Dunav nekad i sad” nakon čega je uslijedio i glazbeni trenutak “Na lijepom plavom Dunavu” na violini. Nakon toga , program se nastavio na Dunavu gdje s aktivnošću po d nazivom  “Poruka u boci” kada su okupljeni  puštali boce s porukama u Dunav. U cijelu su se manifestaciju Dan Dunav uključila i djeca, i djelatnici Poduzetničkog razvojnog centra općine Erdut, te djelatnici komunalnog poduzeća Čvorkovac koje provodi brojne akcije zaštite okoliša upravo s Općinom Erdut, školama iz naselja općine Erdut i PORC-om. Boce su prebacivali iz ruke u ruku sa daljske šetnice do obale u čamac koji se odvezao na sredinu rijeke i od tamo puštao boce s porukama u Dunav.