U subotu 12.10.2013. održan je 9. tradicionalni Sajam starih običaja i zanata i 5. Gužvarijada

IMG_4509

U subotu 12.10.2013. održan je 9. tradicionalni Sajam starih običaja i zanata i 5. Gužvarijada, od ove godine jedinstvena manifestacija pod nazivom „Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada“. Organizator  je Općina Erdut, Turistička zajednica općine Erdut, SKUD „Branko Radičević“ Dalj i MO Dalj.

Sajam je namjenjen poticanju razvoja ruralnog turizma, dok gužvarijada ima za cilj očuvanje tradicijske baštine ovoga kraja, sa naglaskom na kolač naših baka-gužvaru. Nagradu za najukusniju gužvaru osvojile su članice HKUD-a „Stjepan Penić“ Dalj.

Na sajmu je sudjelovalo oko 30 izlagača ( Erdutski vinari, udruženje građanja „Lenka“ Odžaci, „Zlatne ruke somborke“,“ Domaća daljska tjestenina“, udruga „Tea“ Bijelo Brdo, „Dora“ Aljmaš, polansko turističko športno društvo Ob Kolpi i drugi), a moglo se vidjeti svega, proizvoda od vune, vezenine, preko meda, sira, cvijeća, ukrašenih jaja, boca i bundeva. Turistički ponudu je upotpunilo i Polansko turističko športno društvo Ob Kolpi iz Slovenije koji su predstavljali svoje proizvode i rukotvorine kao što su kleklanje, filcanje i pletenje. Udruga žena Dalj održala je radionicu „Važnost usmjenog prenošenja tradicije i narodnih običaja“, a SKUD „Branko Radičević“ je predstavio radionicu „Kako napraviti ukusnu gužvaru“.

Svi posjetitelji mogli su uživati u brojnim gastronomskim delicijama koje su pripremili lovačko društvo „Patka“ Dalj, sportsko-ribolovno društva „Dunav“ Dalj i udruga uzgajivača crne slavonske pasmine svinje OBŽ.

Organiziran je i prijem kod načelnika općine Erdut  gosp. Jugoslava Vesića, na kojem su bili i zvaničnici iz Osječko-baranjske županije, Virovitičko-podravske  i Bjelovarsko-bilogorske županije, opštine Varvarin i Bošnjani, Bajmoka iz Srbije, kao i župan opštine Črnomelj iz Slovenije, predstavnici turističkih zajednica, kao i predstavnici svih društva.

Manifestaciju je upotpunio kulturno-umjetnički program, a nastupala su domaća društva i gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Daruvara, Garešnice i Voćina.

Sajam je otvorio zamenik župana Osječko-baranjske županije gosp. Dragan Vulin, a zatvorio načelnik općine Erdut gosp. Jugoslav Vesić, koji se ujedno zahvalio sponzorima i svim volonterima koji su pomogli da se ova manifestacija održi.

Galerija slika

Zadnje objavljeno

UREĐENO CIKLO TURISTIČKO ODMORIŠTE U DALJU

U Dalju je uređeno odmorište za ciklo turiste koje je smješteno neposredno uz vinski muzej Teutoburgium. Odmorište j

Pročitajte više
REALIZIRAN PROJEKT TURISTIČKA SIGNALIZACIJA U NASELJIMA NA PODRUČJU OPĆINE ERDUT

Turistička zajednica općine Erdut realizira tri projekta odobrena od strane Hrvatske turističke zajednice. Jedan od p

Pročitajte više
PORC LRA ERDUT PROVEO JE EDUKACIJE U SKLOPU PROJEKTA „ZNANJEM, EDUKACIJOM I VJEŠTINAMA DO TURISTIČKOG RAZVOJA U OPĆINI ERDUT“

U Aljmašu 04.11. i u Erdutu 09.11.2016. održane su edukativne radionice iz projekta „Znanjem, edukacijom i vještina

Pročitajte više
Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada

Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada Upitnik za izlagače

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut