Gužvarijada

GUŽVARA – vrsta tradicionalnih kolača panonskih prostora. Kod gužvare treba razlikovati običnu i bačku gužvaru. Obična gužvara pravi se od tijesta koje uskisne, a bačka od razvlačitog tijesta. Čim domaćica nedjeljom pristavi supu, zamijesi tijesto za gužvaru. Tijesto se neko vrijeme kiseli i raste, a za bačku gužvaru se razvlači po stolu rukama. Tanki sloj tijesta zauzme cijeli astal; viškovi, koji vise sa strane, pokupe se namatanjem (od njih se kasnije prave okrajci – prazno lisnato tijesto). Na sloj tijesta sipa se nadjev od oraha, maka, višanja, rogača; tijesto se roluje, uvrće u pletenicu, stavlja u tepsiju, pa u reran.

Nedelja bez gužvare – ko da ni ni” nedelja.

Zadnje objavljeno

Općinska fišijada 11/11/2017

Kroz mjesne fišijade kojih je bilo 5 prošlo je 103 natjecatelja, utrošeno 725 kg ribe, a pobjednik općinske fišijad

Pročitajte više
Jubilarna 5. Smotra svatovskih zaprega i jahača u Bijelom Brdu

Odlična zabava za ljubitelje tradicije, konja i zaprega bila je u subotu u Bijelom Brdu gdje je Konjogojska udruga Drav

Pročitajte više
Sajam starih običaja i zanata i gužvarijada

Preuzimanje upitnika za izlagače

Pročitajte više
Smotra svatovskih zaprega i jahača

Konjogojska udruga Drava Bijelo Brdo organizira u subotu, 30. rujna jubilarnu, 5. Smotru svatovskih zaprega i jahača Bi

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut