Gužvarijada

GUŽVARA – vrsta tradicionalnih kolača panonskih prostora. Kod gužvare treba razlikovati običnu i bačku gužvaru. Obična gužvara pravi se od tijesta koje uskisne, a bačka od razvlačitog tijesta. Čim domaćica nedjeljom pristavi supu, zamijesi tijesto za gužvaru. Tijesto se neko vrijeme kiseli i raste, a za bačku gužvaru se razvlači po stolu rukama. Tanki sloj tijesta zauzme cijeli astal; viškovi, koji vise sa strane, pokupe se namatanjem (od njih se kasnije prave okrajci – prazno lisnato tijesto). Na sloj tijesta sipa se nadjev od oraha, maka, višanja, rogača; tijesto se roluje, uvrće u pletenicu, stavlja u tepsiju, pa u reran.

Nedelja bez gužvare – ko da ni ni” nedelja.

Zadnje objavljeno

Šaran i škarpina ponovno spojili Slavoniju i Dalmaciju

Na Ribarskoj se noći u izvrsnoj organizaciji SRD-a “Dunav” sa subote na nedjelju u Aljmašu gostilo i zabavljalo ne

Pročitajte više
Ribarska noć 17. lipnja u Aljmašu

U Aljmašu se pripremaju za tradicionalnu Aljmašku ribarsku noć u organizaciji Sportskog ribolovnog kluba „Dunav“

Pročitajte više
Dani trešanja 2017. godine

Dane trešanja, osme po redu u Erdutu, otvorila je državna tajnica Ministarstva turizma Snježana Brzica, a nazočan je

Pročitajte više
Dani trešanja Erdut 2017. godine

Dani trešanja u Erdutu tradiocioanlo se održavaju u Erdutu 03.06.2017. godine. Uz bogat i zanimljiv program posjetite

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut