Gužvarijada

GUŽVARA – vrsta tradicionalnih kolača panonskih prostora. Kod gužvare treba razlikovati običnu i bačku gužvaru. Obična gužvara pravi se od tijesta koje uskisne, a bačka od razvlačitog tijesta. Čim domaćica nedjeljom pristavi supu, zamijesi tijesto za gužvaru. Tijesto se neko vrijeme kiseli i raste, a za bačku gužvaru se razvlači po stolu rukama. Tanki sloj tijesta zauzme cijeli astal; viškovi, koji vise sa strane, pokupe se namatanjem (od njih se kasnije prave okrajci – prazno lisnato tijesto). Na sloj tijesta sipa se nadjev od oraha, maka, višanja, rogača; tijesto se roluje, uvrće u pletenicu, stavlja u tepsiju, pa u reran.

Nedelja bez gužvare – ko da ni ni” nedelja.

Zadnje objavljeno

VINARSKA ZABAVA Degustacija bjelobrdskih vina

“Degustacija bjelobrdskih vina” manifestacija je koja se održava niz godina u Bijelom Brdu u organizaciji SKD „Pr

Pročitajte više
Božićno jahanje u Bijelom Brdu

Povorka konja i konjskih zaprega i ove godine provezla se, drugog dana pravoslavnog Božića, ulicama Bijelog Brda. Bož

Pročitajte više
Općini Erdut odobren je projekt Centar za posjetitelje TIC-a Aljmaš

Projekt je predstavljen i Povjerenstvu za odabir projekata Ministarstva turizma u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je

Pročitajte više
UREĐENO CIKLO TURISTIČKO ODMORIŠTE U DALJU

U Dalju je uređeno odmorište za ciklo turiste koje je smješteno neposredno uz vinski muzej Teutoburgium. Odmorište j

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut