MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA „SPEKTAR MILUTINA MILANKOVIĆA“

U rodnoj kući Milutina Milankovića, održana je međunarodna likovna kolonija „Spektar Milutina Milankovića“ od 23. do 25. aprila 2010. godine.  Na koloniiji su učestvovali slikari:

Milenko Buiša, Sombor, Milorad Rađenović, Sombor, Nikola Brkanović, Sombor, Ilija Uzelac, Sombor, Mirko Ćirić, Kula, Rajko Čabarkapa, Sivac, Rade Dragnić, Gakovo, Svetislav Šljukić, Vrbas, Miloš Popović, Zagreb i Slavko Marić, Zagreb.

Kuća Milankovićevih oduvijek je bila hram nauke i umjetnosti – bibilioteka, galerija, teatarska pozornica, muzička dvorana, naučna laboratorija… Tu je Jovan Isajlović mlađi slikao portrete uglednih domaćina, Zmaj sastavljao verse, svraćali glumci putujući… U dvorištu je Milutin razapinjao makete Sunčevog sistema a brat mu Bogdan svirao violine koje je sam gradio.

Taj vaskrsli i podmlađeni predio prizvao je deset slikara da uokvire jedan treptaj kosmičkog beskraja; da se suoče sa sobom u ogledalu Dunava, da se suoče sa svijetom u kosmičkom ogledalu – na Zemlji i da, dodirnuvši Tajnu bojom, ostave svoj zapis. Kao što ga kosmos ostavlja na Zemlji, kao što ga Dunav vijekovima ostavlja na svojim obalama.

U jedinstvu različitosti, svaki će ići svojom osunčanom stazom, neko od pojedinačnog ka opštem, neko od najsitnijeg prema najvećem, ali svi će se naći na istom cilju – tamo gdje boja dotiče suštinu. Kao što je dotiče i broj i riječ i muzika.

Jer, sve je u dosluhu i saglasju – kosmos s planetama, ozvjezdano nebo s našim dušama, Dunav sa stalnom mijenom…

Nešto od te kosmičke harmonije lebdjelo je nad ovom likovnom kolonijom i izlilo se na slikarska platna.

Zadnje objavljeno

11. sajam cvijeća i seoskog turizma

Tradicionalni 11. Sajam cvijeća i seoskog turizma održava se 29. Travnja 2017. godine u Dalj planini. Program: Upitnik

Pročitajte više
VINARSKA ZABAVA Degustacija bjelobrdskih vina

“Degustacija bjelobrdskih vina” manifestacija je koja se održava niz godina u Bijelom Brdu u organizaciji SKD „Pr

Pročitajte više
Božićno jahanje u Bijelom Brdu

Povorka konja i konjskih zaprega i ove godine provezla se, drugog dana pravoslavnog Božića, ulicama Bijelog Brda. Bož

Pročitajte više
Općini Erdut odobren je projekt Centar za posjetitelje TIC-a Aljmaš

Projekt je predstavljen i Povjerenstvu za odabir projekata Ministarstva turizma u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut