O turizmu

Već  samo nabrajanje potencijala općine Erdut svjedoči o predodređenosti ovog prostora za kontinentalni turizam: povoljan geoprometni položaj prema glavnim evropskim prometnim koridorima, dvije velike evropske rijeke s plavnim šumama, bogatstvom divljači, ribljim mrijestilištima, lesnim uzvisinama pogodnim za vinogradarstvo, ekološkom sviješću, proizvodnjom zdrave hrane; kulturnim potencijalom u najširem smislu riječi (arheološki nalazi od neolita do srednjeg vijeka, brojni i značajni sakralni objekti, spomenici kulture visoke kategorije, znamenite osobe evropskih i svjetskih razmjera rođene na ovim prostorima), etnološko blago putem  kojeg se  njeguje i čuva hrvatska, srpska i mađarska tradicija, gastronomska ponuda domaće hrane i pića, te izuzetne prirodne ljepote.

Razvoj kontinentalnog turizma zacrtan je strateškim dokumentima općine Erdut – Programom ukupnog razvoja, Zelenim  planom, kao i Strategijom razvoja turizma, te osnivanjem Turističke zajednice općine Erdut. Dobra prezentacija, medijska promocija i suradnja svih sudionika trebali bi doprinijeti raznosvrstnosti i podizanju kvalitete turističke ponude.

Općina Erdut na svom podučju ima najznačajnije marijansko svetište u istočnoj Hrvatskoj – Svetište Gospe od utočišta u Aljmašu,  koje godišnje posjeti preko 100 000n hodočasnika. Od sakralnih objekata značajni su Patrijaršijski dvor u Dalju, Manastir uspenja presv. Bogorodice u Dalj Planini, kao i katedralna crkva sv. Dimitrija u Dalju.
U Dalju je i rodna kuća Milutina Milankovića, jednog od najznačajnih svjetskih znanstvenika koji su se bavili planetom Zemljom, čije ime nosi znanstveni i kulturni centar, žarište kulturnog i znanstvenog života u Općini.

U Erdutu su ostaci Srednjovjekovnog grada Erduta, s kraja 15. Stoljeća, značajan spomenik kulture koji će u budućnosti postati posebna turistička atrakcija. Tu je i dvorac Adamović – Csech iz 19. stoljeća,  sa starim vinskim podrumom iz 1730. godine.

Erdut je i centar vinarstva, sjedište Erdutske vinarije koja gospodari s preko 500 ha vinograda i največom vinskomm bačvom na svijetu. Enološku ponudu upotpunjuje desetak samostalnih vinara sa širokim vinskim asortimanom.

Općina Erdut leži na 39 km dunavske i 13 km dravske obale. Uz Staru Dravu kod Bijelog Brda, dunavce, bare i ritove raspolažemo bogatim ribljim fondom, biljkama i pticama močvaricama, kvalitetnom divljači…

Izuzetno plodna zemlja, neograničene mogućnsoti proizvodnje zdrave hrane, sustav školskog zadrugarstva u Srednjoj školi Dalj, šest kulturno – umjetničkih društava, održavanje desetak tradicionalnih manifestacija godišnje, revitalizacija starih zanata, prekogranična suradnja…upotpunjuje pregled turističkih potencijala općine Erdut.

  • Poduzetničko razvojni centar Općine erdut

Zadnje objavljeno

Pudarina 2015

SKD “Prosvjeta” pododbor Bijelo Brdo i SKUD “Jovan Jovanović Zmaj” organiziraju u nedjelju, 6.9

Pročitajte više
Wine & Bike Tour 2015

Posljednji dani ljeta, neposredno prije početka berbe grožđa, pravo su vrijeme za otkrivanje ljepota jedinstvenog erd

Pročitajte više
PODUNAVLJE TRAIL&CROSS“ Nº1

SUBOTA – ERDUT, 10.10.2015. U subotu, 10. listopada 2015. održava se 1. izdanje „PODUNAVLJE TRAIL&CROSS“

Pročitajte više
Sve je spremno za prihvat nekoliko desetaka tisuća hodočasnika na proslavu Velike Gospe

Sve je spremno za dolazak osamdesetak tisuća hodočasnika i proslavu Velike Gospe u aljmaškom svetištu – najavi

Pročitajte više

Turistička zajednica Općine Erdut