Dani trešanja 2017. godine

Novosti

Dane trešanja, osme po redu u Erdutu, otvorila je državna tajnica Ministarstva turizma Snježana Brzica, a nazočan je bio i osječko-baranjski župan dr. sc. Vladimir Šišljagić, još uvijek trenutni dožupan Jovan Jelić, te zamjenik predsjednika Turističke zajednice općine Erdut Darko Barjaktarević .

U središtu naselja se na toj smotri folklora okupio veliki broj kulturno-umjetničkih društava koja su odlično zabavila okupljene mještane i njihove goste na toj tradicionalnoj manifestaciji u selu koje je karakteristično po tome da u svakom dvorištu stanovnici imaju barem po jednu trešnju.

HKUD Branko Herceg pripremio je za posjetitelje i odličnu gastronomsku ponudu specifičnu za erdutsko podneblje, moglo se kupiti i rukotvorine u ulici prepunoj štandova s domaćom ponudom, ali i zabaviti u igrama s trešnjama i starim narodnim igrama. Moglo se uživati i u mimohodu KUD-ova, ali i u večernjoj predstavi dramske udruge Proložac „Umakla se Joka Šimunova“, te u tamburaškoj večeri i najfinijim kapljicama vina Erdutskog vinogorja. Manifestaciju su organizirali HKUD Branko Herceg iz Erduta, Općina Erdut TZ Erdut, Vijeće Mjesnog odbora Erdut i Čvorkovac d.o.o.

Državna tajnica Snježana Brzica kazala je kako je u Erdutu tradicija sve vezano uz voće, lozu i izvrsnu kvalitetu tla.

–         Ova općina je prema toj kvaliteti zemlje savršena za uzgoj voća i povrća, a ovi Dani trešanja potvrđuju da su trešnje odlično rodile. Stoga ni ne čudi da mnogi dolaze na ovu manifestaciju jer znaju da mogu kupiti trešnje i specijalitete od trešanja po prigodnim cijenama i pritom se dobro zabaviti i počastiti. Domaćini su se zaista potrudili, a potrudio se i veći broj kulturno-umjetničkih društava koji je na svoj način pokazao bogatstvo tradicijske kulture Slavonije, narodnih nošnji. Ovakve manifestacije su dio naše prepoznatljive turističke kontinentalne ponude –

istaknula je Brzica čestitajući na organizaciji manifestacije.

 

Center map