Jubilarna 5. Smotra svatovskih zaprega i jahača u Bijelom Brdu

Novosti

Odlična zabava za ljubitelje tradicije, konja i zaprega bila je u subotu u Bijelom Brdu gdje je Konjogojska udruga Drava Bijelo Brdo organizirala svečanu jubilarnu Smotru svatovskih zaprega i jahača.

S čestitkama predsjedniku bjelobrdske “Drave” Branislavu Švabiću Totaru za uspješno održavanje tradicije, nekada karakteristične za seoske sredine gdje je konj vrijedio kao suho zlato, za preživljavanje, za rad, ali i za ponos seljačkog gazde, manifestaciju je otvorio načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić sa zamjenicima Slobodanom Narančićem i Davidom Sušcem (oba donačelnika bave se također konjogojstvom i ljubitelji su konjičkog sporta i zaprega).

– I ovaj put su nam dragi gosti kočijaši pridošli sa svih strana prekrasno uredili zaprege, a jahači su ponosno zajedno s njima prošli u mimohodu kroz Bijelo Brdo. Sve je mirisalo na nek’dašnje vrijeme kada su seoskim sokacima prolazili uglavnom i samo isto takva kola. Raduje nas što ljudi nisu zaboravili tradiciju i što joj je svi skupa ovdje u Slavoniji i Baranji sve više vraćamo – priča nam predsjednik Švabić koji je svakog gosta, kako je koji dolazio u Bijelo Brdo, smještao ispod šatora da se okrijepi lovačkim kobasicama skuhanim za ovu priliku u čak dva golema kazana. Naravno, zakuske je bilo, nakon što su konji istimareni i vraćeni u staje, i navečer uz veselo druženje sudionika u Domu kulture Bijelo Brdo.

Švabić kaže kako su zadovoljni ovim “malim jubilejom” na kojem se okupilo pedesetak sudionika pristigli iz mjesta Slavonije i Baranje.

– Osim reprezentativnog dijela ove smotre imali smo i onaj ocjenjivački pa se birala najljepša zaprega u tri kategorije, birali smo najljepšeg jahača i imali smo tekličko jahanje – to je kada se mlade cure i momci natječu u brzinskom jahanju. Birali smo najljepše kobile i pastuha, te najmlađeg i najstarijeg sudionika. U goste su nam došle udruge žena “zlatnih ruku” iz okolnih mjesta da prikažu pregršt prekrasnih rukotvorina kakvima se krase slavonske svatovske zaprege. Nastupio je naš SKUD Jova Jovanović Zmaj, a uključili su se svi iz mjesta, jer sve radimo zajedno od vatrogasaca, od Općine Erdut koja je glavni pokrovitelj, prekoTurističke zajednice, komunalnog poduzeća Čvorkovac, do Mjesnog odbora Bijelo Brdo UŽ Tea, DVD-a Bijelo Brdo, gastroekipi… Svi su uključeni i svi nas pomažu. Opet se pojelo i popilo besplatno za sve u parku od sudionika do onih koji su došlio samo gledati i uživati. A i navečer se nastavlja druženje u samo domaće iće i piće, s kojim se možemo također pohvaliti, jer je to tradicija u našem kraju – kaže Branislav Švabić, i mladima poručuje: “Družite se, uzgajajte konje i uživajte u životu”.

SVE VIŠE ZAPREGA

Tradicionalnu bjelobrdsku zdravicu izveo je Slobodan Nešić, a Švabić je posebno zahvalio njegovim kolegama kočijašima. “Oni znadu što ovo nama konjogojcima znači, ali od srca baš svima koji ste tu – hvala”, kazao je Švabić. Načelnik Vesić poručio je kako sve više konjskih zaprega i jahača ukazuju na to da se tradicija njeguje i nisu se zaboravili stari običaji. “Konjogojstvo ponovno hvata sve više i više svoje korijene u seoskim gazdinstvima, to znači da ćemo u moderno doba održati svoju kulturu. Zahvaljujem svima koji su pomogli organizaciju manifestacije, družite se i veselite se. Živjeli i svako dobro!”, istaknuo je Vesić. Zaprege i jahače ocjenjivala je komisija u sastavu Mato Kaluđer, Nikola Vidačić, Milan Bubanj, Slobodan Trnjakov i Vitez Tošo.