POVRATAK U STARO DOBA ŽIVOTA NA SELU

Novosti

Sajam starih zanata i običaja i Gužvarijada u Dalju

Manifestacije koje slave u jesen u Slavoniji ovih su se dana nanizale u općini Erdut i sve su posjećenije, a već narednog vikenda 6. listipada, ljubitelji narodnih i “starovinskih” običaja, tradicije i uživanja u seoskom načinu života na nekadašnji način ponovno doći će na svoje. Naime, za vikend Daljci pripremaju već dobro poznati Sajam starih zanata i običaja, a ta je daljska manifestacija poznata da se na taj dan u tom slavonskom mjestu može gužvare najesti do sita. Naime, uz Sajam se održava i Gužvarijada u središtu mjesta, na platou iza Doma kulture Dalj.
Sajam se, kaže načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić, održava već 14. godinu i upotpumnjuje sveukupnu i raznovrsnu turističku ponudu koje ima u svim općinskim naseljima. “Prigoda je ovo da se mi predstavimo drugima kroz kulturu naroda koji ovdje živi, ali i da se drugi prezentiraju našim stanovnicima. Prekrasno je vidjeti kada Daljem svečano prodefiliraju kulturno-umjetnička društva, prikazuju se stari zanati, ali se ujedno i promovira gastronomska, eno i eko ponuda, ponuda naših proizvođača. Doista imamo što pokazati pa koristim prigodu pozvati građane na lijepo druženje”, kaže Vesić.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom i organizaciji Općine Erdut, Turističke zajednice i Srpskog kulturno-umjetničkog društva Branko Radičević Dalj.
Prema programu je predviđeno otvorenje Sajma u 11 sati, u 11:30 sati počinje prvi blok kulturno umjetničkog programa, u 15 sati je svečani defile KUD-ova nakon kojeg, u 16 sati, počinje drugi blok kulturno-umjetničkog programa a tada će posjetiteljima domaćice koje se natječju na Gužvarijadi dati savjete na radionici Kako napraviti ukusnu gužvaru.U 19 sati je zatvaranje Sajma a do tada su od ujutro do večeri u ponudi gastro, lovački i riblji specijaliteti koji će se spravljati svježi na Sajmu dok se razgledavaju raznovrsni eko-etno proizvodi iz domaće radinosti, što je prilika da se nadopuni zimnica po povoljnim cijenama. Naravno, uz prezentaciju starih zanata i običaja neizostavna je i ponuda gužvara i vina vinarija s erdutskog područja. Izlagači se mogu prijaviti putem obrasva na stranicama Turističke zajednice općine Erdut.