Tradicionalna manifestacija u Bijelo Brdu u povodu dana svetog Trifuna

Novosti

Na Večeri posvećenoj vinu ponudili 56 vina na degustaciju

Večer posvećena vinu naziv je manifestacije koja se već nekoliko godina održava u Bijelom Brdu u organizaciji SKD-a “Prosvjeta” Pododbor Bijelo Brdo i SKUD-a “Jovan Jovanović Zmaj” Bijelo Brdo, a u povodu obilježavanja dana svetog Trifuna.
Koliko je zanimanje za tu manifestaciju na kojoj se degustiraju i ocjenjuju vina vidjelo se  po gužvi u Domu kulture ispred kojeg su čak stajali  ispred ulaza jer u subotu nije bilo mjesta za sve one koji su željeli prisustvovati.

Naime, najprije je pripremljen zanimljiv kulturni program na kojem se pripovijedalo o vinima i tradiciji vinogradarstva, a predsjednik SKUD-a Slobodan Nešić je između reda prigodničarskih skečeva. monologa o vinima i pjesama kazao kako sve skupa u Bijelom Brdu veseli to što niču novi vinogradi u planini gdje su Bjelobrdci  odvajkada uzgajali vinovu lozu.
Predsjednik Mjesnog odbora Bijelo Brdo Radoslav Marić kaže nam kako je ove godine pristiglo 56 uzoraka vina koje je ocjenjivački sud od članova i znalaca iz Erduta i Dalja u sastavu: Rajko Perković, Aleksandar Stejić, Đorđe Dokić, Dragoljub Ocić, Đorđe Radivojević i Jovica Panić morao degustirati. Ocjenjivala su se bijela, crna i roze vina i to u tri kategorije: vinari koji imaju vinograde u planini i kod svoje kuće, oni koji uzgajaju grožđe na “lomačama” i oni koji kupuju grožđe kako bi od njega napravili vino.
Vinarima su na uspjehu ali i povećanju površina pod vinovom lozom čestitali erdutski načelnik Jugoslav Vesić, njegov zamjenik Slobodan Narančić, koji je i sam počeo podizati novi vinograd, i predsjednik Općinskog vijeća Jovo Vuković. Na manifestaciji bili su i dožupan karlovački Siniša Lubojević, te gosti iz Bjeljine i Velikog Poganca i Ogulina.
Nakon kulturnog dijela manifestacije i ocjenjivanja uzoraka vina vinarska se zabava nastavila uz pjesmu i ples, a domaćini vinari, koji su donijeli vina na ocjenjivanje, ponudili su okupljenima svoja svježa vina iz prošlogodišnje berbe koja su se točila bez štednje. Svaki vinar se pobrinuo da na stolu bude i kobasica, kulena i ostalih slavonskih delicija pa nije nedostajalo ni hrane ni  vina da se utaži  žeđ nakon slanih domaćih mesnih proizvoda.
Na slici pobjednici Vinske večeri u Bijelom Brdu