Za ljubitelje vina, umjetnosti i bicikliranja

Novosti

“Prekrasno je hodati po ovoj zemlji, na ovoj čarobnoj lokaciji!” poručio je, oduševljen ambijentom, glazbenik Vlatko Stefanovski, koji je sa svojim bendom (Vlatko Stefanovski trio) nastupio na koncertu pod zvijezdama iznad Dunava u Erdutu na završnoj večeri dvodnevnog Wine & Bike Toura.

Svirao je, kaže, prvi put u Erdutu, pomno odabrane pjesme, vodeći računa da njima ne remeti prirodu, od koje ni jedna glazba ne može biti ljepša. Između Erdutske kule s jedne strane te Dunava, od čije su se površine odbijali odsjaji zvijezda vedra neba, vidikovca i trsova s druge strane, kao prirodne kulise nastupa, Stefanovski je publici željnoj ovakvih spektakala između pjesama ponudio i blic-lekcije iz solfeggia.

Sigurni smo da je sa završnice u Erdutskoj vinariji svaki od posjetitelja ponio kući mirise četvrtog Toura iz vinograda i s trga između vinskih podruma, gdje su se predstavili i lokalni vinari, između sofa i vatrica, odnosno baklji i lampiona u vinogradu, što su naglašavali jedinstven ugođaj koji su mogli doživjeti svi koji su došli – biciklima, besplatnim GPP-ovim autobusima, pješice ili kako već. Jedno je sigurno, nikomu se nije dalo vraćati kući, tek su rani jutarnji sati nagnali posjetitelje da se polako krene kući.

A erdutski spektakl počeo je 8. rujna predstavom “Ko radi štrajka od gladi” Damira Mihanovića Ćubija, koji je posao odradio odlično, kao i glumačka postava Kerekesh Teatra u predstavi “Očeš nečeš, doktor”, održanoj ispred Erdutskog doma drugog dana – 9. rujna, uoči nastupa makedonskog virtuoza.

Wine kao promocija tamošnjeg vinorodnog kraja počeo je u kasno subotnje prijepodne Danom otvorenih podruma i utrkom po vinogradima te posjetima vinarijama Brzica, Antunović, Erdutski vinogradi d.d., Janečić, Siber… i vinsko-biciklističkom utrkom tijekom koje je valjalo svladati “teške” zadatke – pronaći skriveno blago po vinogradima, odnosno vinske butelje.

U subotu navečer glumačka se ekipa s erdutske pozornice preselila u Vinariju Brzica gdje su nastavili uživati u gastronomskoj i vinskoj ponudi vinara Ive Brzice i njegove obitelji.

Organizator manifestacije je Općina Erdut, a suorganizatori su Udruga vinara i vinogradara Erdut, PORC Erdut, RRA Slavonije i Baranje, TZ Općine Erdut i Kreativna agencija Adverta. Načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić kaže kako manifestacija ima jako dobar odjek, velik je broj posjetitelja koji početkom sezone berbe grožđa stižu u erdutsko vinogorje, smješteno na međunarodnoj biciklističkoj ruti Dunav.

Na manifestaciji kojom se slavi vino, umjetnost, ljepota druženja, multikulturalnost i posljednji dani ljeta na obalama Dunava posjetitelje već tradicionalno dočekuje bogat mozaik dramskog i glazbenog programa, biciklističko–vinskih utrka i dana otvorenih podruma erdutskog vinogorja.