ŽUPA SV. JOSIPA

O DALJU

Župa Sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, sastoji se od mjesta Dalj i župne filijale Svih Svetih u Erdutu. Nalazi se na krajnjem istoku Hrvatske, na obali Dunava, između Osijeka i Vukovara. 1768. sazidana je u Dalju crkva od pečene opeke. Od 1807. Dalj dobiva status župe, a Župna crkva sv. Josipa u neogotičkom stilu sagrađena je 1912. Župa se spominje u Vatikanskom kodeksu 1332. u Erdutu. 1754. godine mjesto pohodi u kanonskoj vizitaciji pečuški biskup Ðuro Klimo i spominje jednostavnu drvenu crkvu posvećenu sv. Josipu, kojom upravljaju franjevci iz Osijeka. Nakon Turaka, župa se obnavlja 1807. godine.
U Domovinskom ratu su teški dani okupacije, zatočeništva i progona župljana ostavili za sobom do temelja porušene crkve i župni stan. Mirnom reintegracijom 1998. počinje i povratak župljana, kojih trenutno ima oko 1200, pretežno Hrvata i Mađara, kao i obnova župnog doma i župne crkve na starim temeljima, u neogotičkom stilu.

O DJETETU ISUSU IZ PRAGA

Priča Čudotvornog Djeteta Isusa počinje krajem 11. stoljeća, u Španjolskoj, u jednom nakon rata polurazrušenom Karmelu. Brat Josip, bio je nadaleko poznat po svojoj dubokoj ljubavi prema tajni Isusova djetinjstva. Jednog dana, dok je čistio, stao je kraj njega dražestan dječak, neko vrijeme ga pažljivo promatrao, zatim upitao: „Znaš dobro čistiti, brate Josipe, ali dali znadeš i jednu ‘Zdravomariju’ izmoliti?“ „Da.“ „Pa moli onda!“ Kada je počeo moliti „Anđeo Gospodnji“, dijete ga prekine kod riječi „…i blagoslovljen plod utrobe tvoje“ i reče: „To sam ja!“, a zatim  je nestao. Sveti štovatelj Djeteta Isusa je prema viđenju u dubokoj starosti izradio maleni voštani kipić, koji je nakon njegove smrti procesijom unesen u crkvu. Kipić je odavde iznijela Maria Manrique de Lara i kao vjenčani dar predala svojoj kćerki Polyxeni, koja je dragocjenu statuu poklonila prioru Bosonogih otaca karmelićana samostana Sv. Marije od Pobjede u Pragu sa riječima:

„Evo predajem Vam što mi je najdragocjenije, častite Njegov znamen I ništa Vam neće nedostajati.“

Sveto Dijete postalo je predmet štovanja i pripisan mu je velik broj čudesnih događaja, među kojima je i obrana grada od opsade Šveđana.

Donacijama Bosonogih karmelićana iz samostana Djeteta Isusa u Pragu, kipić Maloga Isusa dospio je tijekom rata u Rezidenciju Družbe Isusove u Osijek. O. Ignac Čižmešija, isusovac, podupro je ideju skupine vjernika o darivanju kipića upravo Crkvi u Dalju. 3. travnja 2011. god. kipić Praškog
Djeteta Isusa svečanom procesijom unesen je u župnu crkvu sv. Josipa u Dalju, gdje je čuvan i izložen kako bi njegov znamen bio dostupan čašćenju i pogledima vjernika i hodočasnika.

„ŠTO ME VIŠE ŠTUJETE, TO VIŠE ĆU VAM POMOĆI!“

 

Čudotvorno Dijete Isus zaista želi biti djelom i savjetom uz svaku osobu. Postoje mnogi divni zapisi o toj činjenici. No, Ono nije zadovoljno, jer želi mnogo više štovanja i ljubavi. Uvijek je u izvidnici za novim pristašama, jer veličanstveni Kralj je prebogat milostima i Njegova desnica je puna darova. Od Njega potječe izjava: „Što me više štujete, to više ću vam pomoći!“ (Pater Cyrillus a MatreDei). Uz kipić Djeteta Isusa iz Praga vezane su stoljetne pobožnosti djetinjstvu Isusovom, kao i mnoge legende i čudesa. No vijest o čudesnim ozdravljenjima nisu stvar prošlosti, već se nastavljaju i danas. Papa Benedikt XVI. je izvorni kipić u Pragu pri svom pohodu 26. rujna 2000. god. okrunio zlatnom krunom. Stari je običaj poklanjati ruha kao zavjetni dar i odjenuti ga. Pobožnosti i hodočašća Malom Kralju su svakog 25. u mjesecu, kada se nakon sv. Mise mole prigodne pobožnosti u čast Božanskom Djetetu Isusu.

MOLITVA ČUDOTVORNOM DJETETU ISUSU

Kao što si nekada u vrijeme gladi punio korpe kruha u Pragu, tako danas misli na nezaposlene i siromašne. Kriza naše privrede još nije završila i tko je zaboravio Tebe moliti, ubrzo će ponovno stajati pred praznim košarama. Tko će nam pomoći, ako nam Ti ne pomogneš? Daj da se svaki dan prisjetimo Tvoga obećanja, da hrane, tj. kruha, kada smo Ti s ljubavlju odani, nikada neće ponestati.

O LIEBES JESUSKIND!

Hier bin ich zu Deinen Füssen. Ich wende mich an Dich, der Du Alles bist. Eile mir zu helfen! Schenke mir, o Jesus, Deinen Blick voller Barmherzigkeit und eile mir zu Hilfe in meiner Not, der Du alles vermagst.

ZAHVALNA MOLITVA BOŽANSKOM DJETETU ISUSU

Božansko Dijete Isuse, znam da me voliš i da me nećeš nikada napustiti. Zahvaljujem Ti za Tvoju prisutnost u mom životu.
Čudotvorno Dijete, vjerujem u Tebe i Tvoje obećanje mira, blagoslova i zaštite od svih nevolja. U Tvoje ruke stavljam sve svoje brige i potrebe.
Gospodine Isuse, pouzdajem se u Tvoje neizmjerno milosrđe i ljubav. Želim Te slaviti i častiti sada i uvijeke. Amen.

 

Preuzmite letak u .pdf formatu

Skip to content