PROMOCIJA VINARSTVA ERDUTSKOG KRAJA

Wine & Bike Tour Erdut:Vinari otvorili vrata, vinoljupcise educirali i kušali vrhunska vina

Vinarije erdutskog vinogorja otvorile su vrata za degustaciju vinskih kapljica u sklopu manifestacije Wine & Bike Tour Erdut koja je ove godine prvi put organizirana u cilju promocije vinarstva i vinogradarstva erdutskog kraja.Sudeći prema broju posjetitelja koji su vinske podrume obilazili i biciklima, ali stizali i dupke nakrcanim automobilima tijekom cijele subote, ova manifestacija ima veliki turistički potencijal. Dok su u subotu rano ujutro na “erdutskom poluotoku na rijeci”, odnosno mjestu Erdut, koje Dunav oplahuje s tri strane, prestajale padati posljednje kapi kasnoljetne kišice, u vinarijama su počinjale lijevati prve litre vina uz uživanje na pogled niz padinu na Dunav čiju su ljepotu ipak zasjenili vrhunski okusi graševine, Chardonaya, Merlota, Cabernet Sauvignona…Na prvi punkt biciklističke rute kroz vinograde kod erdutske kule, odnosno kod dvorca Adamović – Cseh Erdutske vinarije stigli su prvi na biciklu marke Nakamuri Higllenderu glumac Vedran Mlikota u pratnji Snježane Brzice, tajnice Udruge vinara i vinogradara Erdut – Podunavlje koja je organizator, uz potporu Općine Erdut i Osječko-baranjske županije, ove izuzetno atraktivne manifestacije na kojoj je baš sve odlično teklo u domaćinstvima vinara – čak i bolje nego vino koje se kušalo od vinara do vinara. Dan je prolazio u opuštenoj i prijateljskoj, a moglo bi se reći i vrlo edukativnoj atmosferi, jer su o svojoj ljubavi – proizvodnji vina pričali satima. No, grla se na erdutskim vinskim cestama ipak nisu sušila.Direktor Erdutske vinarije Pero Grgić potrudio se da radoznalcima udovolji odgovorom na svako pitanje pa im je osigurao stručno vodstvo, enologinju Melitu Rumbak, ali i laboranticu koja analizira vina Anđelu Majer da ih provede od starog dijela vinarije i podruma iz 1730. godine do najveće drvene bačve koja je uvijek puna do vrha sa 75.000 litara graševine. Mogli su vidjeti kako će, budući da je berba počela, u toj najstarijoj vinariji nastati četiri milijuna litara vina s 500-tinjak hektara vinogarada. Redom su se biciklističkoj karavani priključivali i ostali vinoljupci pa su obilazak krenuli i Bobek i WIFI, pa družina u kojoj su bili Dubravko Ižaković, Emil Pravdić, Vladimir Zidar, pa Zvonimir Blažević…Sljedeća postaja bila je u “Vinariji Brzica” Ive i Snježane Brzice u Erdut planini. Samo riječi pohvale slušali su i Ivo i Snježana od gostiju koji su i naknadno priostizali. A kako i ne bi kada se, kao i svi drugi njihovi prijatelji vinari, imaju čime pohvaliti, zlatom odlikovanim vinima koja ulaze u kategoriju vrhunskih, što je potvrđeno i u Zavodu za vinarstvo. Ubrzo se podrum Vinarije Brzica napunio, a gotovo da nije bilo bureta iz kojeg se nije kušalo što se krije ispod drvenih letvica buradi s jedne strane stisnutih vinom a s druge obručima. Tako da nije ostalo neotkrivenih tajni – otkriven je i sadržaj i način proizvodnje kao i budući planovi u proizvodnji couvea.U Vinariji Siber, Mladena i Dušice, iako usred vinograda i poljskih puteva, uživalo se u francuskom stilu. Goste su, osim jedinstvenim muškatom žutim i drugim vinima, nutkali i aperitivima od martinija i pjenušca i to vrenjem u boci koje su oni prvi proizveli u Erdutskom vinogorju, ali sve to uz kanape sendviče s kavijarom i domaćom gušćjom paštetom. Prezadovoljna posjetom bila je i Jasna, vlasnica Vinarije Antunović u Dalju. Iako usred priprema za berbu, Jasna je našla vremena za vinoljupce koji su joj zauzeli i podrum i vinariju iznad pristigavši u vrijeme iza ručka. Uživalo se u lješnjacima, orasima i domaćem kruhu s masti i paprikom uz rapsodiju okusa muškata ottonela, mladog cnog pinota, zelenog svilanca… Ksenija i Zlatko Janečić s vrata vinarije su nam kazali da smo došli u pravo vrijeme. “Zašto?” pitali smo, pa dobili odgovor da je, kad netko dođe u goste, uvijek pravo vrijeme. To dovoljno govori o raspoloženju posjetitelja koji su se, iako čašu nisu ispuštali, počastili i grahom u kotliću. Gosti su ostajali dugo kod njih jer kao i kod drugih, spontanog druženja znanaca i neznanaca kao i dobre energije nije nedostajalo. U sto godina starom podrumu mladih vinara Ozrena i Ognjena, braće Jakovac, zatekli smo uglavnom ženski dio erdutske subotnje vinske publike, s nestrpljenjem su čekale da dobiju čašu i kušaju vino iz starog dijela vinarije pradjedova braće Jakovac. Na kraju osmosatnog obilaska završili smo kod Petre i Domagoja Klasičeka u Vinariji Iuris. Tu smo, osim njih dvoje, imali najmlađeg voditelja subotnje vinske ture – malog i pospanog Petra koji uz tatu i mamu rado lizne vince dok kredom šara po buradima podruma koji je bio u vlasništvu Karoline, prema kojoj su nazvane poznate Karolina piškote, odnosno unuke Stjepana Pillera, osnivača osječke tvornice Karolina, jedno vrijeme zvane Sloboda Osijek.

Predstave, DJ nastupi, predavanja…
Tri dana Wine & Bike Toura ni popratne zabave nije nedostajalo pa su tako održane i dvije večernje predstave u Erdutu Kazališne družine Glumci u Zagvozdu. Vedran Mlikota kaže kako je istinski zaljubljenik u cijeli erdutski kraj. Bilo je zabave i za ljubitelje DJ ritma u središtu Aljmaša gdje se nekoliko stotina mladih u petak navečer zabavljalo uz DJ nastupe, najprije na ulici do kiše, a kasnije se zabava preselila unutra i trajala do pet ujutro. Bilo je tijekom manifestacije i predavanja u Dalju u KZC Milutin Milanković o vinima i vinogradarstvu.

Galerija slika

[nggallery id=11]

Skip to content