Uživali obilazeći hramove vina i vinograde erdutskog kraja

Uživanje u vinima, gastronomskom i kulturno-zabavnom dijelu na Wine & bike touru Erdut počelo je u petak okruglim stolom u KZC-u Milutin Milanković o Programu ruralnog razvoja u organizaciji LAG-a Vuka-Dunav i besplatnom večernjom predstavom “Skupština” Kerekeš teatra.

Prvi od dva rujanska vinska vikenda predviđena za održavanje Wine & bike toura u subotu je počeo lovom na sakrivene butelje vina na imanjima i vinogradima vinara Udruge vinara i vinogradara Erdut – Podunavlje na ruti Aljmaš – Erdut od Vinarije Janečić do Vinarije Siber. Unatoč promjenjivim vremenskim uvjetima, zaljubljenici u vina stizali su biciklima i najprije počeli pretraživati gdje su butelje skrili Grinvald i Zlatko Janečič među vinovom lozom, s koje će se uskoro početi skidati plodovi kod svih vinara erdutskog kraja.

Naime, cilj je utrke bio pronaći što više skrivenih butelja i donijeti ih na cilj od Aljmaš Planine sve do Siberovih u čijoj je vinariji organiziran zajednički besplatni ručak za sudionike utrke pa su se mnogi tamo okrijepili ukusnim čobancem. Janečići su nam kazali kako su “vinskim istraživačima” rado davali migove gdje su sve skrili vinsko blago koje je bilo glavni motiv dolaska mnogobrojnih posjetitelja Dana otvorenih podruma vinarija: Antunović, Brzica, Erdutski vinograd, Iuris, Jakovac, Janečić, Siber i Tunjić. Tako da su neki poneku buteljicu otvorili kako bi im pedaliranje bilo “zanimljivije” duž planine koja se proteže uz Dunav.

Zanimljivo je da su Janečići i našem fotografu morali davati mig gdje mu se nalazi torba s fotoopremom jer ju je zaboravio ponijeti nakon što je oduševljeno snimao motive vinskih boca i grožđe u toj vinariji. Odmah nakon nas posjetitelji vinarija dolazili su i pješice i automobilima, i nikome grlo nije ostalo suho. Posjet smo nastavili kod Ive Brzice iz Vinarije Brzica koji nam je kazao kako su i ove godine od ranog jutra počeli pristizati oni koji su željeli kušati njegova tri-četiri godine odležala i njegovana vina.

– Prošle godine samo u jednom danu ugostili smo u vinariji 200-tinjak vinoljubaca, nisam se maknuo iz vinarije od osam ujutro do osam navečer. I ove godine će, predosjećam, biti tako. No, u tome uživam jer volim ljude koji znaju što je dobro vino i žele ga kušati i poslušati priče o lozi, berbi, njegovanju vina, a sada imamo što i ponuditi jer je vino njegovano četiri godine i spremno je za uživanje u njemu. Red je da u njima, nakon redom osvojenih zlata i priznanja koje smo dobili, uživaju i oni kojima su namijenjena – kazao nam je Brzica kojemu, uz sir, bučino ulje i domaći kruh nije bilo teško stoput ispričati priču o nastanku i povijesti njegovih vinograda, uzgoju, proizvodnji. Tek kratki gutljaj da se grlo ne osuši i vrlo zanimljiva prezentacija se nastavljala. Ovu vinarsku godinu procijenio je dobrom, bobice su napunjene sokom, šećeri su i kiseline dobri, pa će za koji dan u podrum početi stizati novo grožđe za bijela i crna vina. Brzica kaže kako, prema njegovom saznanju, jedini na ovom području imaju vranac koji spajaju s merlotom i cabernet sauvignon kako bi svako vino dalo najbolji dio potreban za onaj sjaj kojim se svojim cuvee vinom žele dodvoriti nepcima posebnih štovatelja vinskih kapljica. Tomo Antunović, kolega po struci i vrsni znalac vina, kod Brzice je došao s Dragom Pacekom, Ivom Sudarom i Matom Grozdanićem koji su bili vidljivo zadovoljni kušajući vina od pet sorti grožđa.

Put hramovima vina na području općine Erdut nastavili smo gdje vina u zagrljaju Dunava i vinove loze s mnogo ljubavi i pažnje njeguje ženska ruka – u Vinariji Antunović. Ugodna domaćica i još iskusnija vinarica Jasna Antunović nastavila je izvlačiti ono najbolje od grožđa, baš poput njenih predaka na imanju koja se može pohvaliti stogodišnjom obiteljskom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnje graševine, chardonnaya, muškata ottonela, silvanca zelenog i pinota crnog.

U Erdutskim vingoradima osim što se moglo uživati u vinima razgledali smo sa simpatičnim djelatnicama i stari podrum koji planiraju ponovno aktivirati. Enologinja Melita Rumbak kaže kako su zadovoljni ovom godinom za razliku od prošle koja je bila nepovoljna. Ova godina je idealna za crna vina, a kao i prošle godine planiraju proizvesti nešto više od četiri milijuna litara vina s naljepnicom Erdutskog vinogorja.

Druženje posjetitelja erdutskog kraja nastavilo se u subotu na večernjoj predstavi Zijaha Sokolovića Kobajagi donijela me roda u Erdutu, a jučer su vinari ponovno imali Dan otvorenih podruma i ponovno dočekivali na degustacijama stare i nove goste.

Organizatori

Generalni pokrovitelj manifestacije je Osječko-baranjska županija, a organizatori Udruga vinara i vinogradara Erdut i Općina Erdut. Suorganizatori su Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i LAG Vuka-Dunav. Grad Osijek sudjeluje u realizaciji manifestacije u svojstvu partnera u sklopu procesa kandidature Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Sponzori manifestacije su Turistička zajednica općine Erdut, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Grand auto d.o.o. Osijek/Ford.

Glazbeni susret

Sljedeći vikend bit će posvećen jedinstvenom glazbenom susretu. Razmišljajući o osobi čiji rad, strast i umjetnost oslikavaju vrijednosti ovog kraja – samo je jedno ime doplovilo i potaknulo idealnu viziju spajanja vina, Dunava, pjesme, poezije i savršenog trenutka. Josipa Lisac, umjetnica čiji nastupi imaju dimenziju duhovnog iskustva, nastupit će, po cijeni ulaznice od 60 kuna, 12. rujna u vinogradu Erdutskih vinograda d.d. u 19 sati, a tog dana bit će organizirana Vina s Dunava u Erdutskim vinogradima – vođena degustacija vina s ograničenim brojem sudionika po cijeni ulaznice od 30 kuna. Karte za koncert mogu se kupiti: Eventim i Barcelona pub, a u slučaju kiše koncert se odgađa.

Skip to content